Banky, bankomaty a platební karty

Banky jsou finanční instituce shromažďující dočasně volné peníze klientů na bankovních účtech, které formou úvěrů pouští zpět do oběhu a z úroků generují svůj zisk. U banky si je možno […]

Banky jsou finanční instituce shromažďující dočasně volné peníze klientů na bankovních účtech, které formou úvěrů pouští zpět do oběhu a z úroků generují svůj zisk. U banky si je možno například zřídit běžný, spořicí, podnikatelský nebo chráněný účet, požádat o úvěr nebo o hypotéku. Banky jsou pod dozorem centrální banky.


Banky, bankomaty a vkladomaty

Bankomaty slouží k výběru hotovosti z bankovního účtu a vkladomaty k vložení hotovosti na bankovní účet.

Raiffeisenbank má pobočku na Masarykově náměstí ve Fryštátě. Bankomat s vkladomatem je umístěn před pobočkou. Výběry hotovosti zdarma nejsou u účtů vedených u Raiffeisenbank vázány pouze na bankomaty Raiffeisenbank, ale lze je zdarma provádět z bankomatů všech bank v Karviné i mimo Karvinou.

Banka Kód banky BIC/SWIFT
Air Bank 3030 AIRACZPP
Banka Creditas 2250 CTASCZ22
Česká národní banka 0710 CNBACZPP
Česká spořitelna 0800 GIBACZPP
ČSOB 0300 CEKOCZPP
Fio banka 2010 FIOBCZPP
J & T Banka 5800 JTBPCZPP
Komerční banka 0100 KOMBCZPP
mBank 6210 BREXCZPP
Moneta 0600 AGBACZPP
Partners Banka 6363
Raiffeisenbank 5500 RZBCCZPP
Trinity Bank 2070 MPUBCZPP


Bankovní účty

Bankovní účty mohou být běžné, spořicí, podnikatelské nebo chráněné.


Platební karty

Platební karty slouží k bezhotovostním platbám v obchodech a na internetu (potvrzují se tříciferným CV2 kódem umístěném zpravidla na zadní straně karty u podpisu). Vydavatelé platebních karet jsou MasterCard a Visa.

  • MasterCard
  • Visa
  • Debetní karty – Karty bez možnosti přečerpání. Zůstatek na účtu po zaplacení debetní kartou nemůže být záporný. Debetní karta vám neumožní utratit více, než kolik máte na účtu.
  • Kreditní karty – Karty s možnosti přečerpání. Zůstatek na účtu po zaplacení kreditní kartou může být záporný. Kreditní karta vám umožní utratit více, než kolik máte na účtu.
  • Embosované karty – Karty s vyraženými údaji o držiteli karty. Embosovanými kartami je možné zaplatit i na místech bez elektronického terminálu.
  • Virtuální karty – Karty primárně určené k platbám na internetu. Po přidání virtuální karty do peněženky Google Pay nebo Apple Pay lze virtuální kartou prostřednictvím telefonu zaplatit i v kamenném obchodě.